Thursday, January 11, 2007

shameless romanticism


ovaj decko je rodjen krajem sedamdesetih u svedskom gradu Jönköping, istom mestu odakle je u osvajanje sveta krenula i Nina Persson. u poslednje dve godine on je verovatno najveca zvezda svedskog undergrounda. njegovo ime je Emil Svanängen, u muzickoj javnosti poznat po imenu Loney, Dear. njegova muzicka karijera je zapravo pocela u podrumu porodicne kuce, a nastavljena u njegovom stanu u Stockholmu. iz tog stana, koji je pretvoren u mali studio izasla su cetiri albuma, koje je rezao na diskove, sam promovisao i prodao u nekoliko hiljada primeraka. ali to nije sve, od pocetka prosle godine njegova popularnost munjevito raste i van granica domovine...

najpre je gostovao na debut albumu sastava I'm From Barcelona, sa svojim bendom imao spektakularne nastupe na SxSW festivalu, zvanicno objavio jednu od svojih ploca na ostrvu, nastupao sa Peter Bjorn and John, i konacno, postao ekskluzivac diskografske kuce Sub Pop, koja ce njegov poslednji album 'Loney, Noir' objaviti pocetkom februara.

ova ploca ima neodoljiv folk prizvuk, sarmantno je orkestrirana uz besprekornu lo-fi produkciju. njegove pesme se dosta razlikuju, na momente su razigrane, ponekad krhke, ali uvek pune emotivnog naboja. ono sto ih povezuje je decacki vokal, sjajne melodije i impresivna upotreba instrumenata. tamo gde ocekujete bubnjeve pojavi se klavir, gde ocekujete gitaru pojavi se njegova velika ljubav klarinet. i sve izgleda krajnje jednostavno, najpre se iznenadite, ali onda pomislite da to bas tako i treba da zvuci.

za svoj expresan izlazak iz anonimnosti moze da zahvali pre svega ogromnom talentu, sjajnom pratecem bendu, ali i velikom trudu ulozenom u stvaranju svake od pesama.

proverite zasto ga mnogi smatraju odgovorom svedske muzicke produkcije na Bright Eyes...

Loney, Dear - I Am John (mp3)

... novi album je gotovo spreman, ali ce ipak morati da saceka... ono sto sledi je americka turneja sa Of Montreal!

No comments: