Sunday, November 19, 2006

carnival of animals


za ljude iz zemlje hiljadu jezera se oduvek govorilo kako su stidljivi, zatvoreni i slabo pricljivi, onda je njihova najveca kompanija postala sinonim za uspesnu komunikaciju, i stvari su se bitno promenile...

Marco Nyberg je tipican Finac, dolazi iz malog mesta u blizini Helsinkija, ima klasicno muzicko obrazovanje, i sa svojim prijateljima mali bend koji pravi predivnu muziku, a zove se Husky Rescue.

'Ghost Is Not Real', njihova druga po redu ploca pojavice se krajem januara iduce godine, na brightonskoj etiketi Catskills Records. uz novi album The Shins ovo je definitivno ploca koja ce obeleziti pocetak naredne godine.

ova ploca je kao filmski omnibus ciji su delovi gotovo savrseni kao i njegova celina. inspiraciju za stvaranje muzike nas junak nalazi u filmovima Kaurismakija, von Triera i Lyncha, slikama francuskih impresionista, modernim kompozitorima klasicne muzike i posebno u fotografijama. ovo je klasican primer upotrebe kontrasta u cilju jasnog definisanja emocije. pesme su spore, na momente mracne i prilicno melanholicne. mesaju se elektronika i slide gitara, electropop i post rock pasazi. na vokalu je dvadesetogodisnja Reeta-Leena Korhola, devojka andjeoskog izgleda i istog takvog glasa koji gotovo hipnoticki deluje na slusaoca, prenoseci atmosferu finske provincije zatrpane snegom, koja spolja izgleda hladno, ali zapravo posve drugacije... uostalom, samo pratite melodiju.

ploca vas zavodi bez pretenzija, neizvesnost kao da nestaje i vi se prepustate uzivanju. dok traje, prosto ne zelite da se zavrsi,kada se to ipak desi, pustate je ponovo, ali osecaj ostaje nepromenjen...

neodoljivo.

Husky Rescue - Diamonds in the Sky (mp3)

... ako su vam kojim kojim slucajem The Knife omiljeni skandinavski bend, evo prilike da se to promeni.


No comments: