Tuesday, February 13, 2007

sparse folk


nisam bas siguran da li su bendovi iz ovog grada toliko dobri, ili smo mi preterano veliki fanovi, svejedno, ovo je vec treca ovogodisnja ploca koja na ovaj blog stize iz Toronta, pri cemu su sve tri potpuno razlicite, ali i dovoljno uzbudljive. ovog decka smo vec pominjali u kontekstu aktuelnog izdanja za Do Make Say Think, s tim sto je muzika njegovog benda bitno drugacija od one koje prave njegovi sugradjani.

Great Lake Swimmers je s pocetka bio solo projekat Tony Dekkera, ali je vremenom prerastao u pravi bend. njegova muzika je pre svega tiha i akusticna, ali okruzenje u kome nastaje je cini dosta zanimljivom. dok je prva ploca snimana u napustenom silosu, druga u maloj crkvi nadomak jezera, za novu plocu izabrana lokacija je nekoliko vekova stara, ali izuzetno akusticna koncertna sala u srcu Ontarija. autor insistira na prirodnom okruzenju u procesu stvaranja ploce, kako bi ona posedovala neophodnu atmosferu, ali i njegov songwriterski talenat dosao do punog izrazaja.

nova ploca ce se zvati 'Ongiara' i pojavice se krajem marta na mocnoj vankuverskoj etiketi Nettwerk. kroz ove pesme mozete cuti sve vase omiljene instrumente, blistavo aranzirane i savrseno uklopljene uz istinski topao vokal njihovog autora. Tony Dekker svira gitaru i peva, dok je sve ostalo na njegovim prijateljima, medju kojima se kao gosti pojavljuju i kanadska pevacica Sarah Harmer, kao i cudesni decko Owen Pallet.

ako ste se ikada pitali, kako bi zvucale pesme Nick Drakea, kada bi ih orkestrirao Sufjan Stevens... hm, pa mozda bas ovako...

Great Lake Swimmers - Your Rocky Spine (mp3)

... ploca je nazvana po imenu broda koji ih je svakodnevno prevozio do mesta na kojem je zapocelo njeno snimanje...

No comments: