Tuesday, October 03, 2006

drama club geeks


ovo je nedelja u kojoj ce The Decemberists objaviti svoj novi album 'The Crane Wife'. cetvrta ploca po redu za sastav iz Oregona je ujedno i njihov debi za veliki Capitol Records.

neposredno pred pocetak snimanja ploce Colin Meloy je postao otac, a kako je to daleko vrednije od bilo cega drugog, eventualni pritisak velike etikete stavljen je u drugi plan. njegov vrsnjak i veliki prijatelj Chris Walla, inace gitarista i producent sastava Death Cab For Cutie, je odradio sjajan posao u studiju. prvo sto primetite kada poslusate plocu je prilicno cist zvuk, sto na dosadasnjim The Decemberists izdanjima i nije bio slucaj.

ono sto se takodje da primetiti je i bitan napredak u strukturi pesama. cak dve od ukupno deset pesama, koliko ih ima na ovoj ploci, su duze od deset minuta, pri cemu svaka sadrzi nekoliko razlicitih delova koji se dosta vesto nadovezuju jedan na drugi. u jednoj od njih, pesmi 'The Island', mozete cuti iznenadjujucu kolicinu elekticne gitare i sintisajzera, prog-rock momente, na koje bi i lokalni Jethro Tull fanovi bili ponosni, u 'The Perfect Crime', funk pasaze koji ce vas opasno razdrmati, a u 'When The War Came', po prvi put distorziranu gitaru u nekoj od njihovih pesama. sve nabrojano nikako ne narusava koncept klasicne The Decemberists pesme, vec naprotiv daje bendu vise nego neophodnu svezinu. ostatak albuma cine pesme na kakve smo manje/vise navikli slusajuci njihova prethodna izdanja.

price je lako pricati, ali ih je dosta tesko pevati. ono sto ovaj bend izdvaja od drugih je istinski talenat Colin Meloya, da nekada gotovo falshirajuci, pravi predivne melodije na vokalu, dok prica svoje fantasticne price. takav je slucaj i na ovoj ploci, pa i u drustvu briljantnog zenskog vokala u pesmi 'Yankee Bayonet', u kojoj se on i njegova draga prijateljica Laura Veirs natpevavaju od samog pocetka, pa sve do kraja.

ovo je jedna od onih ploca, na kojoj ce svako imati svoju omiljenu pesmu (ili pricu). meni je svakako najdraza ona o ljubavi koja se nece desiti, i devojci koja bira srcem, a ime joj je Valencia...

'The Crane Wife' je mali iskorak naseg omilljenog benda ka sve vecem broju fanova. nemojte se zacuditi ako se i mnogi vasi prijatelji pocnu raspitivati za njihova prethodna izdanja. u svakom slucaju, jos jedna sjajna ploca u godini u kojoj muzicka produkcija i nije tako fascinantna.

The Decemberists - O Valencia! (mp3)

a, koliko je ovaj bend popularan na ovim prostorima, ili pak nije, svedoci i mali dokumentarni film o dve devojke iz ovdasnje suburbie, i njihovom pokusaju da oforme bend koji ce svirati obrade njima omiljenih The Decemberists.
uskoro...

1 comment:

Anonymous said...

......ona o ljubavi koja se nece desiti, i devojci koja bira srcem, a ime joj je.......