Wednesday, August 29, 2007

weak & fragile


kada vas po povratku sa letovanja onako sveze i odmorne doceka nova ploca vaseg omiljenog svedskog trubadura, koju su vam uzgred u medjuvremenu svi nahvalili, rezultat ne moze biti drugaciji od momentalnog euforicnog divljenja.

'But I would never kiss anyone
who doesn't burn me like the sun'

Jens Lekman je u jednom momentu resio da prekine sa pisanjem pesama i posveti se poslu koji nema nikakve veze sa muzikom, da bi ubrzo nakon toga cuo svoje japanske drugare iz sastava Maher Shalal Hash Baz kako izvode jedan od njegovih velikih hitova i sve se promenilo. pauza je ucinila svoje, nove pesme su nastajale munjevitom brzinom, da bi konacno uz pomoc najblizih prijatelja odabrao dvanaest koje su nasle mesto na trecem po redu albumu 'Night Falls Over Kortedala' koji ce svoje evropsko izdanje doziveti vec pocetkom narednog meseca.

direktno inspirisana zivotom u predgradju Geteborga, ova ploca je zapravo presek njegovog rada u poslednje tri godine, najvecim delom snimana u njegovom stanu koji je pretvoren u mali studio, uz pomoc nekolicine saradnika medju kojima je i Frida Hyvönen kao gost na vokalima i sve popularnija lokalna zvezda Sarah Assbring (aka El Perro Del Mar).

on je gotovo nostalgican za predelima koje jos nije posetio i ljudima koje jos nije sreo, pa je ova ploca na neki nacin otvorenija i pristupacnija u odnosu na njegova prethodna izdanja. danas je daleko sigurniji u sebe, njegov glas je cvrsci, tekstovi precizniji, uz mnostvo novih semplova, ali ovaj put uz sjajnu i na momente grandioznu orkestraciju. ove pesme su slika njegovog zivota koji je ispunjen zenama, te su mnoge zapravo mala posveta nekoj od njih, bilo da je u pitanju najbolja prijateljica, omiljena frizerka koja je nestala bez traga, ili misteriozna berlinska simpatija...

tradicionalno melodramatican, uzasno duhovit i pre svega zabavan, mladjani svedjanin je koristeci se starim trikovima uspeo da snimi modernu plocu, jos jednom demonstrirajuci svoj raskosan talenat, ali i sirinu svog muzickog ukusa u kome su Burt Bacharach i Brian Wilson jednako zastupljeni koliko i jedan Stephin Merritt.

'What's broken can always be fixed
what's fixed will always be broken'

neodoljivo!

Jens Lekman - Your Arms Around Me (mp3)

... nakon svih obaveza koje ima oko izdavanja ploce, Jens Lekman se na neodredjeno vreme seli iz svog tmurnog okruzenja, negde... daleko na jug!

No comments: