Wednesday, February 28, 2007

Penderecki i Sinfonietta Cracovia

Kolarceva zaduzbina 20.00

Koncerto groso, za tri violoncela (2000-2001)

Beogradska premijera

Jugokoncert


constellations of distortion


mislim da je sasvim u redu da svake godine imate novi omiljeni bend iz Glasgowa, a ako vam to ovaj bend nije postao prosle godine, ove definitivno hoce... The Twilight Sad su kvartet koji bi mogao vratiti shoegaze u glavne muzicke tokove, a istovremeno zadrzati kultni status medju svojim obozavaocima. njihov debut album 'Fourteen Autumns & Fifteen Winters' je konacno gotov, i pojavice se krajem aprila u izdanju brightonske diskografske kuce FatCat Records.

trecinu pesama cine fanovima poznati momenti sa hvaljenog proslogodisnjeg singla, a ostatak potpuno nove pesme snimane u dva lokalna studija i kasnije mixovane sa druge strane Atlantika, gde ih je docekao cuveni Peter Katis. naslovi pesama su i ovog puta pazljivo birani, sugerisuci da se iza njih krije nesto neobicno i zanimljivo. mozda vam se i ucini da ste ovako nesto vec negde culi, ali u ovom obliku definitivno niste. svaka pesma i pored slicne formule po kojoj nastaje, zvuci sveze i drugacije. dok ritam definise smer u kom se pesma razvija, pomalo letargican vokal u moru gitarskih efekata, ipak donosi neophodnu toplinu ovom sirovom okruzenju. jedan od onih bendova koji kad cujete prvi put, istog momenta pozelite da vidite uzivo!

buka sa skotskim akcentom...

The Twilight Sad - That Summer, At Home I Had Become The Invisible Boy (mp3)

... da Aidan Moffat predvodi svoje drugare iz sastava Mogwai, mozda bi zvucali bas ovako!

Sunday, February 25, 2007

coverz

dve sjajne obrade za hladno februarsko jutro...
najpre brazilske zvezde Cansei De Ser Sexy u jednom od velikih alt-rock hitova devedestih iz repertoara sastava L7, a potom i neodoljivi Kevin Barnes koji u solo izdanju predstavlja svoju omiljenu pesmu sa legendarnog belog albuma sastava The Beatles.

Cansei De Ser Sexy - Pretend We're Dead (mp3)
Kevin Barnes - I Will (mp3)

Monday, February 19, 2007

aussie penpal


ovaj mladjani momak iz Melbournea je pre par godina obecao svojoj sestri kako ce se njegova ploca pojaviti u njenoj omiljenoj prodavnici do pocetka naredne decenije. debut album 'We Are All Writers' je odvec u radnjama, a njemu je tek devetnaest!

Julian Nation je impresioniran koncertom sastava The Lucksmiths poceo da pise pesme, i razmislja o svojoj muzickoj karijeri. sa druge strane visegodisnje dopisavanje sa svedskim devojcicama je imalo za posledicu upoznavanje njihove muzicke produkcije, ali i resenost da svoje pesme konacno snimi. nije imao bas sve sto mu je za to potrebno, ali je imao prijatelje uz pomoc kojih je u ambijentu svoje studentske sobe, snimio pomenuti debut, koji je prosle godine objavila diskografska kuca Book Club Records.

njegove pesme su mali nostalgican povratak u doba kada otkrivate stvari koje mozda jos uvek ne razumete najbolje, za koje jos uvek ne znate koliko vrede i koliko ce vam znaciti, pravi lo-fi biseri kojih se ni daleko iskusnije kolege ne bi postidele. one nemaju refrene, niti traju duze od dva minuta, ali opet poseduju sasvim dovoljno atributa da privuku vasu paznju. u ovom slucaju to su istinska jednostavnost i neodoljiv sarm...

bedroom pop!


Julian Nation - Press Gang Kids (mp3)

... kada ovo cujete, mozda pomislite da Jens Lekman ima uzasno talentovanog mladjeg brata... sto morate priznati i ne bi bilo tako lose!

Thursday, February 15, 2007

paperback princess


svega dan nakon rodjendanskog slavlja, Leslie Feist je svojim fanovima pruzila priliku da cuju novi studijski snimak, prvi u poslednje tri godine i njene prethodne ploce 'Let It Die'. ova pesma je ujedno i premijerni single sa potpuno novog albuma ove neodoljive devojke, koji ce bez sumnje opravdati ocekivanja njenih obozavalaca, ali i sasvim sigurno doneti veliki broj novih...

nakon vise od trideset meseci gotovo neprekidnih nastupa po turnejama, bilo je potrebno pronaci mirno i tiho mesto na kojem bi sve nove pesme nastale u medjuvremenu, konacno dobile svoju studijsku verziju. kao idealna lokacija je izabrana stara, ali prostrana kuca u malom francuskom selu nadomak Pariza. za razliku od prethodnog albuma koji je i pored dominantne autorke bio vise nego uspesan experiment dvojice producenata, ovoga puta ona ima potpunu kontrolu. u radu na ploci joj pomazu njeni stari prijatelji mahom iz Toronta, ali i neki novi. tu je odabrana ekipa saradnika, a medju njima stari producent Gonzales, visegodisnji prijatelj Mocky, ali i novi drugar Jamie Lidell. na ploci se nalazi trinaest novih pesama, zanrovski vrlo razlicitih, ali fanovima vecinom poznatih sa njenih koncertnih nastupa... pesma 'My Moon My Man' je mali izlet u osamdesete, i samo jedan od mogucih odgovora na pitanje, kako zvuci nova Leslie Feist!

'The Reminder' ce se na severnoamerickom kontinentu pojaviti prvog dana maja u izdanju diskografske kuce Arts & Crafts, a kod nas i sirom planete, nedelju dana ranije...

Feist - My Moon My Man (mp3)

... na ploci se nalazi i njena verzija tradicionala 'Sea Lion Woman', koji je proslavila Nina Simone.

Tuesday, February 13, 2007

sparse folk


nisam bas siguran da li su bendovi iz ovog grada toliko dobri, ili smo mi preterano veliki fanovi, svejedno, ovo je vec treca ovogodisnja ploca koja na ovaj blog stize iz Toronta, pri cemu su sve tri potpuno razlicite, ali i dovoljno uzbudljive. ovog decka smo vec pominjali u kontekstu aktuelnog izdanja za Do Make Say Think, s tim sto je muzika njegovog benda bitno drugacija od one koje prave njegovi sugradjani.

Great Lake Swimmers je s pocetka bio solo projekat Tony Dekkera, ali je vremenom prerastao u pravi bend. njegova muzika je pre svega tiha i akusticna, ali okruzenje u kome nastaje je cini dosta zanimljivom. dok je prva ploca snimana u napustenom silosu, druga u maloj crkvi nadomak jezera, za novu plocu izabrana lokacija je nekoliko vekova stara, ali izuzetno akusticna koncertna sala u srcu Ontarija. autor insistira na prirodnom okruzenju u procesu stvaranja ploce, kako bi ona posedovala neophodnu atmosferu, ali i njegov songwriterski talenat dosao do punog izrazaja.

nova ploca ce se zvati 'Ongiara' i pojavice se krajem marta na mocnoj vankuverskoj etiketi Nettwerk. kroz ove pesme mozete cuti sve vase omiljene instrumente, blistavo aranzirane i savrseno uklopljene uz istinski topao vokal njihovog autora. Tony Dekker svira gitaru i peva, dok je sve ostalo na njegovim prijateljima, medju kojima se kao gosti pojavljuju i kanadska pevacica Sarah Harmer, kao i cudesni decko Owen Pallet.

ako ste se ikada pitali, kako bi zvucale pesme Nick Drakea, kada bi ih orkestrirao Sufjan Stevens... hm, pa mozda bas ovako...

Great Lake Swimmers - Your Rocky Spine (mp3)

... ploca je nazvana po imenu broda koji ih je svakodnevno prevozio do mesta na kojem je zapocelo njeno snimanje...

Saturday, February 10, 2007

emotional comeback


Lou Barlow i J Mascis su sredinom osamdesetih svirali u sastavu Deep Wound. prvi je svirao gitaru,a drugi lupao bubnjeve. jednom prilikom su zamenili instrumente, J je uzeo gitaru, Lou bas, dok im se stari drugar Murph pridruzio za bubnjevima. to je bio sam pocetak, a ostalo je legenda...

gotovo dve decenije kasnije Lou otkupljuje svoj stari bas od prijatelja kome je prodao, Murph svoj stari set bubnjeva pronalazi na ebay aukciji, a J svoju gitaru naravno nikada nije menjao... originalna postava jednog od najvecih bendova koji ikada krocio na ovu planetu je od tada ponovo na okupu.

ovo malo okupljanje nekada velikih prijatelja se desilo zbog nekoliko ugovorenih zajednickih nastupa, a pretvorilo u bezmalo dvogodisnju turneju koja za posledicu ima jos nesto, potpuno neocekivano. za manje od tri meseca diskografska kuca Fat Possum, objavice novi album sastava Dinosaur Jr. ploca 'Beyond' sadrzace jedanaest potpuno novih pesama, snimanih izmedju turneja, u kucnom studiju J Mascisa u rodnom Amherstu.

da li ova ploca zvuci kao da J Mascis nastavlja svoj solo projekat, ali u novom okruzenju, ili mozda kao legendarni album 'Bug' samo sniman dvadesetak godina kasnije, potpuno je nebitno. bitno je da ova ploca sadrzi istu onu emociju koje su sve njihove velike ploce imale, i da samo od vas zavisi da li cete je i ovog puta prepoznati...

Dinosaur Jr. - Been There All The Time (mp3)

... i da Lou Barlow svojevremeno nije napustio bend, malo toga bi se promenilo, J bi snimio isti onakav 'Where You Been', ali svet nikada ne bi cuo za Sebadoh. mozda je njihova najbolja ploca snimljena nakon tog dana, ali su njihove prve ploce bile i ostale klasici...

Tuesday, February 06, 2007

altar boy


nastupi sa proverenim imenima, kao sto su Okkervil River, Pernice Brothers ili My Morning Jacket, su gotovo stvorili mit o coveku koji poseduje glas kakav bi mnogi pozeleli, istovremeno svira gitaru i usnu harmoniku, a ciji nastup, stas i stav neodoljivo podsecaju na jedno od najvecih imena americke muzicke produkcije. Bob Dylan je konacno dobio naslednika... !?

Elvis Perkins je cudljiv momak, koji je usled velike popularnosti svojih roditelja, od malih nogu treniran da izbegava znatizeljne medije. njegove pesme su se pre nekoliko godina vrtele na college radio stanicama, ali tada nije nastupao uzivo. nakon toga se povukao na neodredjeno vreme, da bi se prosle godine vratio, suocio sa javnoscu i svetu predocio svoj ogroman muzicki talenat.

nekoliko studijskih sessiona, snimanih tokom nekoliko godina, kompilirani su na njegovom debut albumu 'Ash Wednesday', koji je kao samizdat prodavan tokom njegovih proslogodisnjih nastupa. diskografske kuce su munjevito reagovale, a izbor je pao na XL Recordings.

ove pesme je najbolje slusati, a da ne znate razlog njihovog nastajanja. svaka od njih ima posebnu tezinu i predstavlja hronoloski prikaz slike unutrasnjeg stanja njihovog autora. tolika kolicina inteligentno sazetih emocionalnih ispada i melanholicnih priznanja, kao posledica velike porodicne tragedije, odavno nije vidjena na jednom mestu. ali tamo gde drugi songwriteri pocinju sa preterivanjem on stavlja tacku, pravi zaokret i jasno odvaja tugu od samosazaljenja. njegove pesme jesu tuzne,ali ne i depresivne.

genijalno.

ploca 'Ash Wedneday' ce svoje zvanicno izdanje dobiti krajem februara.

Elvis Perkins - All the Night Without Love (mp3)

... jedna od pesama sa ove ploce pojavljuje se i na soundtracku za film Fast Food Nation, koji cemo gledati na ovogodisnjem FESTu.

Sunday, February 04, 2007

electric folktress


u njenjoj porodici se gotovo svi bave muzikom, ona peva od kad zna za sebe i trenutno predstavlja veoma bitnu figuru na lokalnoj muzickoj sceni grada Omaha. njeno ime je Maria Taylor i poslednjih nekoliko godina je poznata kao polovina zenskog dueta Azure Ray, ali i kao omiljena devojka Conor Obersta. za razliku od svoje dugogodisnje prijateljice Orende Fink, koja je inspiraciju za svoju solo karijeru pronasla u bitno drugacijem zvuku, Maria Taylor nastavlja da istrazuje one zvucne teritorije koje su definisala prethodna izdanja njihovog zajednickog benda.

kroz njene pesme dominariju folk motivi, umirujuci vokal prozet finim gitarskim pasazima, retro klavijature i mocna ritam sekcija. sa druge strane, ove pesme ne mozete slusati, a da ne primetite sjajne tekstove. kao da je citav svoj zivot posvetila drugima, ali je konacno nasla vremena za sebe. ma koliko bile tihe, njene pesme su dovoljno snazne, uzasno realne i prepune velikih istina.

"It's a shame now baby you can't see yourself
in everything you're running from,
and it's the same world honey that has brought you down
as the one that's gonna pick you up"

dok je njen solo debut sniman u istom studiju i gotovo paralelno sa prethodna dva Bright Eyes albuma, pristup snimanju njene nove ploce je bio ipak nesto ozbiljniji. ploca 'Lynn Teeter Flower' je snimana na nekoliko razlicitih lokacija, ali uz pomoc starih saradnika. brat i sestra su ponovo tu, a Conor Oberst se pojavljuje kao co-autor i gostujuci vokal u jednoj od pesama.

'Lynn Teeter Flower' ce pocetkom marta, objaviti diskografska kuca Saddle Creek.

Maria Taylor - A Good Start (mp3)

... americka promo turneja pocinje krajem februara, pogadjate, nastupom sa Bright Eyes!

Friday, February 02, 2007

Todd's playground

Since 2004 they have been releasing and freely distributing the TwinCities Electropunk compilations to any and everyone willing to listen.The idea behind this compilation series is to collect some of the mostinteresting, unique, and hardest-working electronic acts in the TwinCities (Minneapolis-St. Paul), group them together on one CD, print up1,000 copies and give them away for free in order to give people ataste of the Twin Cities' electronic music scene.