Tuesday, January 30, 2007

gemini tactics


ova ploca je nastala kao posledica provedene zime u Norveskoj, zemlji iz koje dolazi majka njegovog deteta, u kojoj je njihova devojcica rodjena, i u koju su jednostavno morali da odu... tamo je jedva izdrzao, po povratku kuci nista se nije promenilo, on postao je nepodnosljiv, a zena i kcerka su ga napustile. posvetio se alkoholu, ali na srecu i pisanju pesama, koje je zapoceo boraveci na severu naseg kontineta.

pokusavajuci da pobegne od sebe, mraka i totalne depresije Kevin Barnes proizvodi vedre i razdragane pop minijature. njegove pesme postaju mala ispovedaonica otvorena za javnost... krajnje introspektivne, prepune emocija, velikih istina, ali i velikih priznanja. ovaj genijalan i neodoljiv spoj mracnih tekstova i vedrih melodija krasi plocu 'Hissing Fauna, Are You The Destroyer?', potpuno novu u karijeri njegovog sastava Of Montreal.

sve one ritmicne harmonije inspirisane muzikom sezdesetih i sve prisutan ekperimentalni duh mozemo cuti i na ovoj ploci, ali i dosta toga jos, od uzasno melodicnih bass deonica i psihodelicnih disko refrena, do glam momenata i vokalnih egzibicija karakteristicnih za izvodjace kao sto je Prince. dosta toga se promenilo,ali ne brinite, karneval se nastavlja... Of Montreal i dalje zvuce kao The Beatles, zapravo kao njihova sumanuta verzija.

prepuni apsurdnih naslova, tekstovi prikazuju Barnesa u najmracnijem izdanju do sada. on je nepodnosljivo lican, na mometne paranoican, ali kao i do sada prilicno duhovit. neki od najblistavijih pasaza koje smo culi u poslednje vreme se nalaze bas ovde, imajte strpljenja i pokusajte da ih pronadjete...

diskografska kuca Polyvinyl Records je imala ozbiljan problem kako da odebere pesmu koja bi kao premijerni single predstavila ovu plocu, kontaktirani su i njihovi veliki fanovi, ali niko nije uspeo da odgovori... kada preslusate plocu shvaticete i zasto... na njoj ima potencijalnih singlova, zapravo koliko i pesama.

svakom novom plocom Kevin Barnes uspesno prevazilazi sebe, ali je ovog puta, cini se, prevazisao i ostale... cosmic pop!

ne propustite!

Of Montreal - Heimdalsgate Like a Promethean Curse (mp3)

... i kako to obicno biva u medjuvremenu je sve doslo na svoje mesto, porodica je ponovo na okupu, a mala Alabee svojim glasom otvara ovu plocu...

Sunday, January 28, 2007

northwestern wordsmiths


ova nedelja je donela i potpuno novi single za sastav The Decemberists. u pitanju je snimak njihovog akusticnog nastupa u jednoj od Apple prodavnica u njujorkskoj cetvrti SoHo, koji se desio pocetkom novembra.

Live from SoHo EP je iskljucivo dostupan u download izdanju, i sadrzi sest pesama iz karijere nama omiljenog portlandskog benda. medju njima su tri pesme sa njihove aktuelne ploce 'The Crane Wife', plus po jedna sa svakog od njihovih prethodnih izdanja.

The Decemberists ce posetiti evropski kontinent tokom februara, pa ukoliko ste u prilici, evo gde sve mozete da ih vidite:

02-02 Sheffield, England - Leadmill
02-03 Dublin, Ireland - Vicar
02-04 Glasgow, Scotland - ABC
02-05 Manchester, England - Academy 2
02-07 Nottingham, England - Trent University
02-08 London, England - Shepherds Bush Empire
02-09 Southampton, England - University
02-10 Brussels, Belgium - Botanique
02-12 Cologne, Germany - Prime Club
02-13 Hamburg, Germany - Knust
02-14 Berlin, Germany - Postbahnhof
02-16 Fribourg, Switzerland - Fri-son
02-17 Bologna, Italy - Estragon Club
02-18 Munich, Germany - Ampere
02-19 Vienna, Austria - Flex Club
02-21 Amsterdam, the Netherlands - Paradiso
02-22 Paris, France - La Maroquinerie

ocekujemo izvestaje!

The Decemberists - July, July (Live from SoHo) (mp3)

... kada je u pitanju famozna audicija, gotovo je izvesno da ce biti odrzana iduceg vikenda u jednoj od prestiznih muzickih skola u centru srpske prestonice... spremite se.

Thursday, January 25, 2007

favela breakbeats


Curitiba, Brazil...
moram priznati da za ovaj grad nisam cuo do pre par godina, kada je njihov lokalni club Atlético Paranaense, osvojio brazilski sampionat u fudbalu. nekoliko godina kasnije, sastav Bonde do Role, iz istog mesta krece u osvajanje Brazila, ali i ostatka planete...

ovaj trio je prosle godine otkrio sve uticajniji americki producent Diplo, koji je kao jedan od razloga pokretanja sopstvene etikete Mad Decent naveo i objavljivanje debitantskog singla ovog mladog brazilskog benda.

to ih je dovelo do letosnjih nastupa sa njihovim prijateljima iz sastava Cansei de Ser Sexy, sto im je donelo prilicnu popularnost. ljudi su poceli da pricaju o novoj brazilskoj indie atrakciji koja pevajuci na maternjem jeziku na spektakularan nacin spaja hip hop i neocekivane samplove uz neodoljiv funk ritam, sto je nedavno rezultiralo potpisivanjem ugovora sa prestiznom londonskom etiketom Domino Records.

'Gasolina' je potpuno novi single, izlazi ove nedelje kao prva najava njihovog debut albuma, koji ce se pojaviti sredinom proleca.

zabava moze da pocne...

Bonde do Role - Gasolina (extended mix) (mp3)

... tokom leta nastupace na mnogim evropskim festivalima, pa eto prilike da ih mozda vidimo i kod nas...

Tuesday, January 23, 2007

election day



nakon razilazenja sa diskografskom kucom Lookout!, kultni bend sa istocne obale Ted Leo & the Pharmacists svoju novu cetvrtu po redu plocu objavice za cikaski Touch & Go Records. dok cuveni izdavac dodaje jos jedno veliko ime svom roosteru, bend dobija iskusnu ekipu, koja ce sasvim sigurno sa uspehom podrzati sve njihove akcije. zadovoljstvo je obostrano...

Ted Leo uziva poseban status u indie muzickoj produkciji pre svega zbog svoje velike iskrenosti i izuzetno korektnog odnosa prema fanovima, koji je gotovo nepromenjen jos iz vremena njegovih pocetaka na hardcore sceni americke prestonice. on i dalje zivi punk, ali je njegova muzika sve vise pop. njegove pesme su oduvek bile mala kritika globalnih tendencija i drustva u kome zivimo, ali uz obavezan i vrlo precizan osvrt na politicki establisment.

na novu plocu se cekalo gotovo tri godine, ali se od tada malo toga promenilo... sledi da je ova ploca u ideoloskom smislu sasvim logican nastavak prethodne... jasna, sirova i prilicno ostrascena, uostalom kao i sam njen autor.

na ploci 'Living with the Living' se nalazi petnaest potpuno novih pesama, za ciju je produkciju odgovoran njegov veliki prijatelj Brendan Canty, nekadasnji bubnjar sastava Fugazi, a danas sve uspesniji muzicki producent.

datum izlaska ploce je 20.mart!

Ted Leo & the Pharmacists - The Sons of Cain (mp3)

... inace, ovo je nedelja u kojoj ce pojaviti veliki broj novih i zanimljivih izdanja, medju kojima je i prvi ozbiljni pretendent na plocu godine 'Wincing the Night Away' sastava The Shins, ali i nove ploce za Of Montreal, Clap Your Hands Say Yeah, Julie Doiron etc.

Saturday, January 20, 2007

double feature


nakon zavrsetka rada na ploci 'Ringleader Of The Tormentors', cuveni producent Tony Visconti je svoj prvi slobodni termin u studiju ponudio Dean Warehamu. tako pocinje prica o ploci 'Back Numbers', drugom po redu albumu za duet koji cine nekadasnji clanovi sastava Luna, Dean Wareham i Britta Phillips.

od njihovog debut albuma 'L’Avventura' je proslo nekoliko godina, u medjuvremenu sastav Luna je prestao sa radom, a njih dvoje su saradjivali na nekoliko soundtracka medju kojima je i nama vrlo omiljeni film 'The Squid and the Whale'.

'Back Numbers' je mali hommage njihovoj velikoj ljubavi, ploca tokom cijeg snimanja je ovaj duo ozvanicio svoju dugogodisnju vezu. kada su zajedno oni su nenadmasni... uzasno pazljivi jedno prema drugom, i ova ploca je direktna posledica toga. atmosfera je u centru, zahvaljuci blistavim gitarama i neodoljivom vokalu, ali i velikoj pomoci njihovih prijatelja medju kojima su bubnjar Matt Johnson, njihov engleski kolega Sonic Boom, i lokalni vibrafonista Sean McCaul, uz naravno sjajnu produkciju. elegantna ploca koja vas zavodi od samog pocetka, ali i nekako ocekuje od vas da joj uzvratite, savrsena za trenutke uz osobu koju volite...

dream pop.

na ploci se nalazi i nekoliko obrada, medju kojima je i jedan opskurni single iz karijere Lee Hazlewooda, koji je pre gotovo cetiri decenije izvodila glumica Ann Margret...

ploca 'Back Numbers' pojavice se krajem februara na etiketi Zoe Records.

Dean & Britta - You Turned My Head Around (mp3)

... Dean Wareham uveliko pise svoje memoare, Britta Phillips pozajmljuje svoj glas u jednoj crtanoj seriji, a zajedno, pomazu Noah Baumbachu na soundtracku za njegov novi film...

Tuesday, January 16, 2007

revolutionary sentiments


ovo je godina u kojoj ce fanovi Broken Social Scene kolektiva ima mnogo razloga za radost, jer ce mnogi od clanova ove super-grupe sa svojim maticnim bendovima ili solo imati potpuno nova izdanja... isti ti fanovi ce vam reci da Charles Spearin i Andrew Whiteman kada su zajedno prave najlepsu buku na planeti. dok prvi sa svojim sastavom Do Make Say Think otprilike nastavlja u istom maniru, ovaj drugi sa svojim projektom Apostle of Hustle pravi bitno drugaciji ugodjaj.

Apostle of Hustle je bend kroz koji Andrew Whiteman preispituje svoje latino poreklo, zvucno istrazujuci worldmusic teritorije, pri cemu nikako ne zapostavlja svoje veliko gitarsko iskustvo. bend svojom novom plocom pokusava da dopre do slusaoca do kojih njihov debut album 'Folkloric Feel', nije uspeo. plocu je snimao van Toronta, u drustvu brojnih prijatelja od koji je verovatno najznacajniji Marty Kinack, covek koji sve ove godine direktno odgovoran za cudesan zvuk na koncertima sastava Broken Social Scene.

na ovoj ploci se zaista dosta toga desava, mnogo razlicitih ritmova koji dominiraju, prijatne melodije i na momente nesto drugaciji, ali opet pristupacni zvuci. stilovi se prosto stapaju jedan uz drugi, gde ritam prestaje pojavljuju se gitare, a afro-cuban uticaji se mesaju sa onim na koje smo navikli slusajuci njegov veliki bend. ova ploca je daleko neposrednija i sadrzajnija od prethodne, prilicno egzoticna, ali i vrlo precizna u svojoj nameri da osvoji neke nove slusaoce.

plocu 'National Anthem of Nowhere' pocetkom februara objavice diskografska kuca Arts & Crafts.

uzivajte!

Apostle Of Hustle - My Sword Hand's Anger (mp3)

... nedavno se pozalio kako mu je Leslie Feist 'ukrala' prateci bend, ali sudeci po najavama, izgleda da je citava ekipa ponovo na okupu.

Sunday, January 14, 2007

journals in bed


michiganska diskografska kuca Asaurus Records je svakako jedan od najpoznatijih CD-R izdavaca u Americi. uglavnom su tu rezani diskovi sa rucno pravljenim omotima, ali se ponekad pojavi i poneko kasetno izdanje ili pak pravi CD. bas u tom formatu pojavio se drugi po redu album njihovog najpopularnijeg benda, bostonskog tria Pants Yell!.

troje prijatelja koji vec nekoliko godina zive u istom gradu, pohadjaju istu skolu i imaju ovaj mali bend svoju novu plocu su nazvali 'Recent Drama'.

bend je postao cuven po tome sto je otvarajuci koncerte za Jens Lekmana, redovno svirao i obradu jedne od njegovih pesama. sa druge strane clanovi benda su veliki fanovi ostrvskog popa, i na to su veoma ponosni. njihove pesme su jednostavne i prijatne, poput onih kakve su u mladosti pisali Stuart Murdoch ili Stephen Pastel. zaista je tesko definisati trenutak, ali oni to postizu sa neverovatnom lakocom. oni su odrasli, ali kao da im to ne odgovara, i upravo o tome pevaju u svojim pesmama, introspektivno i krajnje nenametljivo. naravno tu su i bivse ljubavi...

za savrsenu pop pesmu, nekad je tri minuta i previse...

Pants Yell! - Your Feelings Don't Show (mp3)

... i jos da dodam... devojka lupa bubnjeve...

Thursday, January 11, 2007

shameless romanticism


ovaj decko je rodjen krajem sedamdesetih u svedskom gradu Jönköping, istom mestu odakle je u osvajanje sveta krenula i Nina Persson. u poslednje dve godine on je verovatno najveca zvezda svedskog undergrounda. njegovo ime je Emil Svanängen, u muzickoj javnosti poznat po imenu Loney, Dear. njegova muzicka karijera je zapravo pocela u podrumu porodicne kuce, a nastavljena u njegovom stanu u Stockholmu. iz tog stana, koji je pretvoren u mali studio izasla su cetiri albuma, koje je rezao na diskove, sam promovisao i prodao u nekoliko hiljada primeraka. ali to nije sve, od pocetka prosle godine njegova popularnost munjevito raste i van granica domovine...

najpre je gostovao na debut albumu sastava I'm From Barcelona, sa svojim bendom imao spektakularne nastupe na SxSW festivalu, zvanicno objavio jednu od svojih ploca na ostrvu, nastupao sa Peter Bjorn and John, i konacno, postao ekskluzivac diskografske kuce Sub Pop, koja ce njegov poslednji album 'Loney, Noir' objaviti pocetkom februara.

ova ploca ima neodoljiv folk prizvuk, sarmantno je orkestrirana uz besprekornu lo-fi produkciju. njegove pesme se dosta razlikuju, na momente su razigrane, ponekad krhke, ali uvek pune emotivnog naboja. ono sto ih povezuje je decacki vokal, sjajne melodije i impresivna upotreba instrumenata. tamo gde ocekujete bubnjeve pojavi se klavir, gde ocekujete gitaru pojavi se njegova velika ljubav klarinet. i sve izgleda krajnje jednostavno, najpre se iznenadite, ali onda pomislite da to bas tako i treba da zvuci.

za svoj expresan izlazak iz anonimnosti moze da zahvali pre svega ogromnom talentu, sjajnom pratecem bendu, ali i velikom trudu ulozenom u stvaranju svake od pesama.

proverite zasto ga mnogi smatraju odgovorom svedske muzicke produkcije na Bright Eyes...

Loney, Dear - I Am John (mp3)

... novi album je gotovo spreman, ali ce ipak morati da saceka... ono sto sledi je americka turneja sa Of Montreal!

Monday, January 08, 2007

outskirts of montreal


ponos kanadske muzicke produkcije sastav Arcade Fire ovog proleca objavice svoj drugi po redu album 'Neon Bible'. veci deo pesama je sniman uzivo u maloj crkvi na obodu Montreala, koja je ovom prilikom pretvorena u studio, a nekoliko njih u madjarskoj prestonici u pratnji kompletnog simfonijskog orkestra i tridesetoclanog vojnog hora. u ulozi savetnika tokom snimanja pojavljuje se legendarni Bob Johnston, covek koji je odgovoran za brojne radove mnogih muzicara iz '60tih, medju kojima su i Bob Dylan, Leonard Cohen, Johnny Cash...
po njemu nove Arcade Fire pesme imaju The Beatles prizvuk, a za neke od njih tvrdi da su bolje od bilo cega sto je John Lennon ikada napisao.

kampanja je uveliko krenula, njihovi februarski koncerti su rasprodati za svega nekoliko minuta, a diskografska kuca Merge Records ulaze velike napore kako bi sto bolje promovisala plocu koja ce sasvim sigurno postati njihovo najprodavanije izdanje do sada.

pesma koja otvara ovu plocu je ujedno i prvi single, i cini mi se najbolja moguca najava onog sto cemo cuti na njoj...

un, deux, trois, du miroir noir!

Arcade Fire - Black Mirror (mp3)

... na ploci ce se naci i nova studijska verzija pesme 'No Cars Go', visegodisnjeg koncertnog favorita koja je fanovima poznata sa njihovog demo materijala!