Thursday, November 30, 2006

bohemian persona


'without love, life is gone... without life, love goes on and on'

Brendon Massei dolazi iz americke savezne drzave Missouri, poznat je po gotovo konstantnom boravku na turnejama, gomili snimljenih pesama pod raznim imenima i sviranju u pratecim bendovima jednog Will Oldhama, Jason Moline ili pak Chan Marshall. pre dve godine se jedna od njegovih pesama pojavila na odvec kultnoj kompilaciji novih americkih folk izvodjaca 'Golden Apples of the Sun', prvi put pod imenom Viking Moses.

pomenuta pesma je jedna od ukupno cetrnaest, koje su on i dvoje njegovih prijatelja snimili pre vise od dve godine u jednoj cikaskoj kafani. taj snimak, zapravo predstavlja njegov prvi pravi album 'Crosses' koji je ove godine zvanicno objavljen sa obe strane Atlantika.

on je jedan od onih kome zaista ne treba mnogo da kaze sve sto zeli. u ovom slucaju gitara, klavir i glas su sasvim dovoljni. ploca je u celosti posvecena devojci po imenu Emma. govori o tome kako je biti zaljubljen, zatim ostavljen i izazovima koji slede nakon toga. on je iskren i direktan, njegovo srce je otvoreno... ali nacin na koji plasira svoje emocije je zaista poseban. njegova patnja je gotovo idilicna...


nesumnjivo, jedna od najlepsih ploca iz ovogodisnje produkcije.


Viking Moses - Little Emma's Smile (mp3)
Viking Moses - Dancing by the Water Day (mp3)

trenutno je nastanjen negde u Engleskoj, nastupa sirom kontinenta, a uz malo srece mozda ga vidimo i kod nas...

Tuesday, November 28, 2006

intelligent bus driver


pocetkom prethodne nedelje, zahvaljujuci It's a Trap! webzineu, pojavilo se vinilno reizdanje proslogodisnjeg debut albuma svedske kantautorke Annike Norlin, poznatije pod imenom Hello Saferide. plocu 'Introducing...', originalno je objavila diskografska kuca Razzia Records, prosle jeseni, i od tada broj fanova ove mlade devojke raste iz dana u dan.

Annika Norlin se pocela baviti pisanjem pesama, pre svega iz ljubavi prema muzici koju voli, recimo da su ploce koje potpisuje Evan Dando imale presudan uticaj na to. ima autentican vokal, ali joj sviranje gitare nije jaca strana. zato je tu uvek neko od prijatelja da pomogne. pesme su zaista jednostavne, malo pop vise folk i obrnuto, u zavisnosti od tempa, uglavom gitara i glas, ali se uglavnom nadje i jos poneki prijatelj sa svojim instrumentima i to je to. njeni tekstovi i njihova interpretacija su zaista impresivni. njene pesme su kao blog koji se ne cita, vec slusa. ona je toliko otvorena i samokriticna, njen sarm je potpuno neodoljiv, a osmeh na vasem licu zagarantovan.

ako je do sada niste upoznali evo prilike, i ne brinite, primeticete da se zapravo odavno znate...

happy lyssning!

Hello Saferide - Highschool Stalker (mp3)
Hello Saferide - Long Lost Penpal (ft. Firefox AK) (mp3)

... na ovom izdanju kao bonus nalazi se i pesma 'The Quiz', koja otvara njen aktuelni EP 'Would You Let Me Play This EP Ten Times A Day?'

Saturday, November 25, 2006

coverz

posle dugo vremena, ponovo dve aktuelne obrade...
najpre francuski sastav Tahiti 80 u obradi pesme 'Happy Together', koja nam je poznata iz repertoara sastava The Turtles, nakon koje ce neki mozda pomisliti na cuveno holandsko pivo, ali vecina na Jennifer Aniston!

potom jos jedan biser iz kataloga spanske diskografske kuce Elefant Records, sa aktuelnog singla za sastav Cooper, obrada pesme koju smo svi tako voleli sredinom devedestih, a koja je proslavila sastav Gigolo Aunts.

Tahiti 80 - Happy Together (mp3)
Cooper - Where I Found My Heaven (mp3)

Thursday, November 23, 2006

williamsburg blossom


kada je klavijaturistkinja, i povremena pevacica Erika Forster napustila bend, fanovi su bili razocarani. preostala cetiri clana sastava Dirty On Purpose, najpre su to zeleli da nadomeste eventualnom zamenom, ali su ipak odustali od toga. godinu dana kasnije, nakon oblavljivanja debut albuma 'Hallelujah Sirens', ispostavilo se da su svi postupili ispravno.

zanimljivo je da u bendu svi pisu pesme, a cak trojica njih pevaju. dosta retko sviraju, jer i dalje imaju redovne dnevne poslove, pa su na svom debut albumu pokusali da prenesu atmosferu svojih zivih nastupa, i u tome uspeli. njihov zvuk je tacno na pola puta izmedju izmedju buke i melodije. sjajne harmonije, predivni musko-zenski vokali i pregst gitara. oni su mali brooklinski odgovor na Yo La Tengo, koji se jednako lozi na Stereolab i ostrvske shoegaze bendove s pocetka devedesetih.

dream pop.

Dirty On Purpose - No Radio (mp3)



nakon sto je napustila svoj maticni bend Erika Forster se posvetila svom do tada side projektu Au Revoir Simone. njihov proslogodisnji miniLP 'Verses Of Comfort, Assurance And Salvation' je ove godine objavljen i u Evropi, a bend dobija sve vecu paznju medija sa obe strane Atlantika.

njih je tri, sve sviraju klavijature i pevaju, a ritam masina je tu negde. izgledaju kao da im je glavna junakinja serijala 'My So-called Life' bila uzor u mladosti, pri cemu se do danas nisu mnogo promenile. one su jednostavne i elegantne, uostalom kao i njihova muzika. na momente bezbrizne, na momente hladne ali uvek zavodljive. casio vs yamaha...

samo za devojke!

Au Revoir Simone - Through The Backyards (mp3)

njihov zvuk nema mnogo slicnosti, ali ova dva benda imaju dosta toga zajednickog. sem sto dele prostoriju za vezbanje, imaju slican muzicki ukus i zajednicke prijatelje, oba benda u svojim pesmama pokazuju izvesnu nostalgiju za danima odrastanja u bitnom manjim sredinama u odnosu na Brooklyn. iako su vec dugo tu, velegrad ih nije iskvario... cinizma nema u njihovim pesmama.


Tuesday, November 21, 2006

the songwriters project


jos jedna kanadska super grupa sastavljena od tri vise nego zanimljiva lika, prilicno talentovana, dovoljno ekscentricna i uvek spremna da napravi nesto posebno. ideja je nastala tokom prosle jeseni, kada su na evropskoj turneji sastava Destroyer, u drustvu Dan Bejara nastupali njegovi veliki prijatelji Spencer Krug i Carey Mercer. kada vec toliko vremena provode zajedno, zasto ne bi snimili plocu koja ce biti mala posveta njihovom prijateljstvu. bend je dobio ime Swan Lake.

diskografska kuca Jagjaguwar Records je pokazala najvise interesovanja, i nakon nekoliko nedelja snimanja i nasnimavanja, ploca 'Beast Moans', pojavila se ovih dana u prodaji.

neke od pesama zvuce kao da su pobegle sa aktuelnih izdanja njihovih autora, ponovo preslusane i doradjene od strane ostalih. neke opet izgledaju kao da nikada ne bi nastale, da sva trojica nisu ulozili svoj kreativni potencijal. pesme sa dosta neretko naglasene poetike, lo fi gitarskih rifova, i uvek prisutne experimentalnosti. zvuci se pojavljuju i nestaju, odlaze i vracaju se, atmosfera haosa iz koje melodija izbija dovoljno cesto, uspesno praveci neophodnu ravnotezu. kao da je postavljen zajednicki cilj, a onda je svako na svoj nacin pokusao da stigne do njega. mozda s pocetka i necete razumeti njihove pesme, ali ako im se dovoljno posvetite shvaticete koliko su posebne....

sigurno ne najbolja ploca u ovogodisnjoj produkciji, ali svakako jedna od najuzbudljivijih. ploca koja ce Sunset Rubdown, ili pak Destroyer fanovima priustiti jos jedan povod za uzivanje.
probajte!

Swan Lake - All Fires (mp3)
Swan Lake - Freedom (mp3)

... idealno za voznju bikeom kroz nepristupacni sumski ambijent, ili mozda autom kroz zakrcene ulice velegrada. Ha!

Sunday, November 19, 2006

carnival of animals


za ljude iz zemlje hiljadu jezera se oduvek govorilo kako su stidljivi, zatvoreni i slabo pricljivi, onda je njihova najveca kompanija postala sinonim za uspesnu komunikaciju, i stvari su se bitno promenile...

Marco Nyberg je tipican Finac, dolazi iz malog mesta u blizini Helsinkija, ima klasicno muzicko obrazovanje, i sa svojim prijateljima mali bend koji pravi predivnu muziku, a zove se Husky Rescue.

'Ghost Is Not Real', njihova druga po redu ploca pojavice se krajem januara iduce godine, na brightonskoj etiketi Catskills Records. uz novi album The Shins ovo je definitivno ploca koja ce obeleziti pocetak naredne godine.

ova ploca je kao filmski omnibus ciji su delovi gotovo savrseni kao i njegova celina. inspiraciju za stvaranje muzike nas junak nalazi u filmovima Kaurismakija, von Triera i Lyncha, slikama francuskih impresionista, modernim kompozitorima klasicne muzike i posebno u fotografijama. ovo je klasican primer upotrebe kontrasta u cilju jasnog definisanja emocije. pesme su spore, na momente mracne i prilicno melanholicne. mesaju se elektronika i slide gitara, electropop i post rock pasazi. na vokalu je dvadesetogodisnja Reeta-Leena Korhola, devojka andjeoskog izgleda i istog takvog glasa koji gotovo hipnoticki deluje na slusaoca, prenoseci atmosferu finske provincije zatrpane snegom, koja spolja izgleda hladno, ali zapravo posve drugacije... uostalom, samo pratite melodiju.

ploca vas zavodi bez pretenzija, neizvesnost kao da nestaje i vi se prepustate uzivanju. dok traje, prosto ne zelite da se zavrsi,kada se to ipak desi, pustate je ponovo, ali osecaj ostaje nepromenjen...

neodoljivo.

Husky Rescue - Diamonds in the Sky (mp3)

... ako su vam kojim kojim slucajem The Knife omiljeni skandinavski bend, evo prilike da se to promeni.


Friday, November 17, 2006

underground eclectic


iduceg proleca pojavice se novi, drugi po redu album za brooklinski sastav Robbers on High Street. na ploci koja ce se zvati 'Grand Animals', sa bendom saradjuje i italijanski kompozitor Daniele Luppi, sto bi bendu mogao doneti nesto drugaciji zvuk.

kao najava ove ploce ovih dana pojavio se 'The Fatalist and Friends' EP sa cetiri pesme, od kojih su dve potpuno nove i bas u onom izdanju u kom ce se pojaviti na novom albumu.


moram priznati da bend zvuci prilicno moderno. zamislite da Britt Daniel predvodi The Strokes, pri cemu je sve podredjeno njegovom vokalu, ritam sekcija vas dominantno vodi kroz pesme, a gitare su tu, samo da upotpune ritam. smekerski nema sta...


ako ste dovoljno cool... ovo je muzika za vas, ako ipak niste, evo prilike da postanete...


Robbers on High Street - The Fatalist (mp3)

... momci se pojavljuju i na soundtracku za film Fast Food Nation, potpuno novom filmu Richard Linklatera koji ovih dana krece u americkim bioskopima.


Tuesday, November 14, 2006

highschool dundees


kako odoleti pesmi koja pocinje sa:

'They told me if I write this song for them,
that they would cut my hair for free',
a govori o devojkama koje pustaju muziku na lokalnim zabavama.

skoti su cekali na novu muzicku senzaciju i konacno je pronasli gde su najmanje ocekivali, u maloj provinciji na severoistoku zemlje.

cetvorica teenagera su svoju muzicku karijeru zapoceli svirajuci obrade punk classica na skolskim priredbama, da bi u jednom momentu shvatili kako su dovoljno zreli i poceli sa sviranjem sopstvenih pesama. to se desilo pre nesto vise od godinu dana, kada su po lokalnom pubu u kome su vezbali dobili ime The View.

onda su jednog dana opusteno izcimali Pete Dohertya, pre njegovog nastupa u komsiluku, da samo poslusa njihov demo. ovaj se momentalno odusevio i pozvao ih da isto vece nastupaju kao njegovi gosti. sledila je turneja sa Babyshambles, i sve veca zainteresovanost diskografskih kuca.

kada se pojavio debut single 'Wasted Little DJ's', stampa ih je docekala sa odusevljenjem. spontanost i svezina kao da nedostaju u aktuelnoj ostrvskoj produkciji. prljave gitare i prljavi vokali zvuce kao da su snimljeni u lokalnoj garazi. oni su brzi i melodicni, ali ni rockerski pasazi ne izostaju. recimo da vole Kings Of Leon, koliko i The Libertines. svi pricaju o njihovim nastupima, vec su prilicno popularni medju svojim vrsnjacima, a aktuelna turneja sa Primal Scream ih uspesno predstavlja i nesto starijoj publici.

za sada dva singla, a debitantski album s pocetkom iduce godine.

The View - Wasted Little DJ's (mp3)

... kada ovo cujete, trazicete jos, ali ne brinite, oni ce vec nekako stici do vas.

Saturday, November 11, 2006

pop español


pre svega zahvaljujuci diskografskoj kuci Elefant Records, spanski indiepop dozivljava sve vecu ekspanziju u poslednjih nekoliko godina. kako je sve prisutniji i u ovdasnjim medijima, evo prilike da predstavimo nase aktuelne favorite...

sastav
Mirafiori dolazi iz Madrida. ovaj bend je projekat coveka po imenu Nacho Fernández i nekolicine njegovih prijatelja. njihova debitantska ploca 'No podemos volver a casa', koja se pojavila krajem leta, je prvo izdanje ovog benda posle gotovo cetiri godine. kako je malo vremena provodio u svojoj domovini, a dosta po okolnim zemljama, otuda naslov ploce, koja je snimana u nekoliko navrata tokom poslednje dve godine.

njihove pesme su vedre, ali i melanholicne, jednostavne i prijatne. gitara i synth se savrseno uklapaju uz osecajan muski vokal, a atmosfera je poput one sa prvih izdanja kultnog londonskog sastava
The Field Mice.

ako ne budete pazljivi uhvaticete sebe, kako izgovarate reci cije vam znacenje nije poznato, i pomisliti kako spanski ipak ne zvuci tako lose.
idealan soundtrack za tmurne jesenje dane...

Mirafiori - Agujeros en la arena (mp3)

... sredinom iduce nedelje u punom sastavu pojavice se kao gosti na koncertu benda
Camera Obscura.

Wednesday, November 08, 2006

leaves of grass


oduvek sam bio fasciniran zenama koje su sposobne da okupe mocne muskarce oko sebe. neke dominiraju svojom spoljasnjoscu, neke pak svojom harizmom. mlada harfistkinja iz Californije poseduje i jedno i drugo. njeno ime je Joanna Newsom.

na njenoj novoj ploci 'Ys', koju ce cikaska diskografska kuca Drag City objaviti s pocetkom iduce nedelje, saradjuju sve sami velikani. plocu je producirao Steve Albini, mixovao Jim O'Rurke, a za orkestar je bio zaduzen legendarni aranzer Van Dyke Parks. kako niko ne poznaje njene pesme bolje od nje, oni su tu samo da pomognu, pri cemu niti jednom od njih nije dozvolila ni da pomisli kako bi se mogao mesati u sam proces stvaranja pesama. fascinantno.

na ploci se nalazi svega pet pesama u trajanju od sedam do sesnaest minuta. smatrala je da pesme jednostavno moraju toliko da traju, kako bi ispricala sve one price koje je zelela. sa druge strane sumnja da ce bilo ko razumeti ono sto je zelela da kaze, ali ce svakako mnogi imati svoju intepretaciju onoga sto cuju. njeno obracanje je direktno i emotivno. neretko koristi arhaizme ili pak reci koje sama stvara kako bi upotpunila svoju epsku naraciju. zaboravite na refrene...

muzicki gledano tu su harfa, njen glas i orkestar oko njih... njen mali svet u kome je sve podredjeno viziji, u kome je sve tako precizno i savrseno, u kome nijedna rec, nijedna nota ne zvuce suvisno. njene pesme su zapravo klasicne kompozicije u sluzbi pop muzike. svakim novim preslusavanjem otkricete nesto novo, i tako iznova, i iznova...

ako postoji ploca iz ovogodisnje produkcije koju morate posedovati, to je definitivno ova.

classic.

Joanna Newsom - Emily (mp3)

... mala posveta njenoj mladjoj sestri.

Sunday, November 05, 2006

painted bird


ako ste ikada slusali 'Tajanstveni voz', Zikice Simica znate koliko je Howe Gelb bitan za popularnu muziku uopste, a koliko je duhovit i zapravo zabavan lik, saznacete veceras.

nakon godina udarnickog rada u sastavu Giant Sand, nekoliko side projekata, i gostovanju na brojnim albumima, konacno dobija status koji je zahvaljujuci gore pomenutom, i njegovim mladjim kolegama, u ovim krajevima imao od samog pocetka.

ove godine je inspirisan Dylanovim religioznim albumima, uz pomoc svojih kanadskih prijatelja i desetoclanog gospel hora snimio plocu 'Sno Angel Like You'. oduvek je znao da njegovom glasu treba podrska, kako bi pesme zvucale jos melodicnije, a da li gospel hor moze i na koji nacin menja efekte na gitari, saznacete ako preslusate ovu plocu...

velika sala DOBa, posle 21h...
pod obavezno.

Howe Gelb - But I Did Not (mp3)
Giant Sand - Shiver (mp3)

...
smatra da je ovogodisnja turneja vrhunac njegove karijere.

Thursday, November 02, 2006

rain or controversy


otkrio ga je Peter Gabriel pre tacno deset godina, doveo ga u svoj studio i pomogao da objavi debitantski album. danas uz pomoc svojih prijatelja Joseph Arthur pokrece sopstvenu diskografsku kucu, kako bi pre svega, objavljivao svoje ploce, ali omogucio i mnogim talentovanim muzicarima da dodju do novih izdanja.

premijerno izdanje diskografske kuce Lonely Astronaut je njegova potpuno nova ploca 'Nuclear Daydream', peta po redu u karijeri za ovog singer/songwritera.

ovaj multitalentovani muzicar iz Ohaja, nastavlja tamo gde je stao svojom prethodnom plocom 'Our Shadows Will Remain', koja mu je donela prilicnu popularnost. pesme o ljubavi i veri, ozbiljni tekstovi koji uz njegov dominantan vokal postaju lako dostupni. neretko mracne teme, svojom sjajnom interpretacijom, pretvara u predivne harmonije koje uz lako pamtljive refrene postaju savrsen pop ugodjaj. uz to je i veliki romanticar, i ma koliko bilo tesko uvek ima mesta za optimizam...

mozda ova ploca i nije savrsena, ali cete na njoj pronaci sasvim dovoljno pesama da bi ste je voleli.

on nikako ne zapostavlja ni svoju strast ka umetnosti, na njegovim nastupima cesto se desavalo da pored njega i gitare u pozadini stoji platno po kojem bi slikao izmedju pesama. aktuelna turneja izaziva samo hvalospeve, a od grada do grada, kao gosti na vokalu pojavljuju se i takva imena kao sto su Gary Louris, Greg Dully ili Michael Stipe.

Joseph Arthur - Enough To Get Away (mp3)

... aktuelno je i njegovo gostovanje na novon EPu za The Twilight Singers.