Thursday, August 31, 2006

extraordinary journey


jos dok su radili na scenariju za svoj debitantski film 'Little Miss Sunshine', bracni par kalifornijskih reditelja Jonathan Dayton i Valerie Faris, poslali su ponudu koja se ne odbija. denverski kvartet DeVotchKa, nakon tri albuma i nekoliko singlova, dobio je priliku da radi muziku za film.

iskusni reditelji video spotova su u njihovim pesmama prepoznali atmosferu svog buduceg filma, i naravno nisu pogresili.

u njihovoj muzici mozete cuti zaista svasta, od ciganske muzike sa ovih prostora, preko latino ritmova, do americkog folka. gomila sjajno aranziranih instrumenata, koji sa opet autenticnim vokalom cini savrsenu upakovanu celinu.

nakon premijernog prikazivanja na festivalu u Sundanceu, ovaj mali film je otkupljen za rekordnu sumu novca, koja se kompaniji Fox vratila posle svega dve nedelje prikazivanja u americkim bioskopima, a sastav DeVotchKa odjednom nasao u centru paznje muzicke javnosti.
svi zadovoljni.

DeVotchKa - Till The End Of Time (mp3)

ako se vec domaci distributeri ne potrude da vidimo ovaj film, lokalni dealeri sigurno hoce!

Wednesday, August 30, 2006

Incomplete...



out of line incomplete in between waking up and going to sleep out of line waisting time in between the morning light and where i want to be
Days like this...

Hotel Lights - s/t

Hotel Lights - Stumblin' Home Winter Blues (mp3)

Tuesday, August 29, 2006

bells and whistles


proslogodisnji 'Pikul' EP, je najavio njihove velike mogucnosti, a ovogodisnji debitantski album to i potvrdio. Album 'Carnavas' je po mnogima jedan od ozbiljnijih pretendenata za plocu godine. Oni dolaze iz LA, i zovu se Silversun Pickups.
Ovaj kvartet, koji je dobio ime po lokalnom podrumu pica, svoju inspiraciju nalazi u alternativnim rock bendovima sa pocetka devedesetih. Za vrlo kratko vreme, postali su miljenici kritike, podrska bloggera nije izostala, a publika u sve vecem broju dolazi na njihove koncerte.

u moru gitarskih efekata, primeticete autentican vokal, sjajne bas deonice, i melodiju pre svega. ako se to se ne desi odmah, malo se udubite i shvaticete da ste na pravom mestu.

aktuelni singl 'Well Thought Out Twinkles', kao da je skinut sa soundtracka za film 'Singles', omiljenog Cameron Crowea.

Silversun Pickups - Well Thought Out Twinkles (mp3)

... bolja najava, i ne treba!

Sunday, August 27, 2006

poster boy


citavih deset godina nakon albuma 'Car Button Cloth', na svega korak do ulaska u petu deceniju, Evan Dando se vraca u velikom stilu.
jos kao klinac, pricao je da mu je 'Milo Goes to College' sastava Descendents, jedna od omiljenih ploca, i kako bi voleo da njegovi The Lemonheads zvuce upravo tako. Danas je vrlo blizu ostvarenja svojih decackih snova.
Na povratnickoj ploci ritam sekciju sastava The Lemonheads cine Karl Alvarez i Bill Stevenson, iz pomenutih Descendents, ali i kasnije nikad prezaljenih All. Ploca je snimana u Coloradu, u studiju Bill Stevensona, koji je zajedno sa Evanom producirao plocu, ali i potpisao nekoliko pesama. Njegov veliki prijatelj Tom Morgan, frontmen australijskog sastava Smudge, je dodao dve svoje, a kao gost na gitari pojavljuje se i J Mascis.

Evan Dando je zeleo da napravi nesto brzu i bucniju plocu u odnosu na prethodna The Lemonheads izdanja, sa ovakvom ekipom, to i nije bilo tako tesko.

ploca ce se zvati 'The Lemonheads', i pojavice se 26. septembra.
izdavac je Vagrant/Polydor.

toliko superheroja iz teenagerskih dana na jednom mestu.
tesko je odoleti...

The Lemonheads - No Backbone (mp3)

ako ste pomislili da ce se zvuk legendarne diskografske kuce SST ikada vratiti, sada je taj trenutak.

Friday, August 25, 2006

Početak Raspleta

Neki će proći, neki ne, neki će se pronaći u naslovima a neki opet ne.... No svejedno, najzanimljivije tek dolazi...

A playlista dok čekate jutro ili gledate osmine je:
J. Mascis - The Boy With The Torn In His Side (mp3)
Femi Kuti - One Day Someday (mp3)
Barbara Morgenstern - Nichts Und Niemand (mp3)
Darkwood Dub - Steppin' Out (mp3)
Juana Molina - Disordenado (mp3)
The Secret Society - Old Wooden Creaking Floor (mp3)
Nick Cave & The Bad Seeds - From Her To Eternity (mp3)

coastal affairs


kompilacija koju nosim na letovanje, obicno sadrzi pregrst aktuelnih hitova, ali i nekoliko intimnih favorita. ovoga puta naslo se mesta i za pesmu na nama maternjem jeziku. do pre mesec dana smatrao sam da je ovo jedan mali interni hit, no danas stvari su se bitno izmenile. reakcije ljudi na prvo slusanje su zaista sjajne, tako da nije cudo sto pesma ima sve vecu rotaciju na omiljenim radio stanicama. suboticki sastav Pionir 10 je za neocekivano kratko vreme, izasao iz lokalnih okvira.

pesma 'Da da da' pojavila se na drugoj po redu kompilaciji subotickih alternativnih bendova 'Sever-severozapad 2' u izdanju fondacije Fokus.


pesma zvuci kao da je snimljena u nekoj teksaskoj provinciji, a zapravo jeste u jednoj subotickoj kafani. atmosfera, sjajan vokal, upecatljiv ritam
! a tekst, sve sto cujete, pomislite da ce se zaista i desiti...
drugari u pozadini.
hit!


mozda previse depresivna pesma za leto, ali taman toliko da na odmoru odrzi izgubljeni balans sa realnoscu.

Pionir 10 - Da da da (mp3)

nove pesme su navodno spremne, a video, video bi promenio sve...
podrzite ih!

Wednesday, August 23, 2006

Tuesday, August 22, 2006

errorless in japan



"The lyrics of many of the famous tango songwriters would always talk about going back to this city (Buenos Aires), and so we're returning to the South and to the place that's in our hearts."

Gotan Project - Lunatico 2006

Gotan Project feat. Calexico - Amor Porteno (mp3)

Saturday, August 12, 2006

Rashladjivanje...



Vrućina... Putovanje u Španiju... Čekam decembar... Volim The Decemberists ili The Replacements... Koncerti.. Šta već...

Leto je

Colin Meloy - Live At The Beachcomber (8.21.2005)

Colin Meloy - Valencia (mp3)

Wednesday, August 02, 2006

almost famous


munje i gromovi!
ne morate da gledate u kalendar, vreme je za odlazak u jednu od susednih drzava koja ima izlaz na more.

kada je zavrsio svoj debitantski album Alexi Murdoch je pokusao da pronadje izdavaca medju velikim kompanijama, medjutim nije sve islo kako se ocekivalo. doslo je do nerazumevanja oko duzine pesama, pa je Alexi Murdoch odlucio da se vrati svom vec oprobanom receptu, i plocu 'Time Without Consequence' objavi na sopstvenoj etiketi Zero Summer Rec.

Ovaj Skot, rodjen u Londonu, koji vec godinama zivi u LA, za svoj ulazak muzicku industriju moze da zahvali velikom Nic Harcourtu. On ga je primetio na jednom od njegovih ranih nastupa, pozvao u svoj cuveni 'Morning Becomes Eclectic' radio show, i tako je sve krenulo. Od tada je proslo cetiri godine, u medjuvremenu se jedna od njegovih pesama pojavila u seriji 'Dawson's Creek', pa na soundtracku za film 'Garden State', pa u seriji 'The OC', pa...

na debitansku plocu se cekalo dosta dugo, na njoj se nalazi se tri od cetiri ponovo snimljene pesme, sa njegovog do sada jedinog izdanja 'Four Songs' EPa, plus nekolicina novih koje fanovi uglavnom znaju sa njegovih nastupa, na koncertima ili radio stanicama.


minimalisticki folk aranzmani, autentican vokal, i jednostavni tekstovi, su u ovom slucaju vise nego dobitna kombinacija.


Alexi Murdoch - Song for You (mp3)

prijatan odmor!