Thursday, June 29, 2006

Great White North



do pre dve godine nisu imali izdavaca van rodne Canade, a sada sa ponosom najavljuju novi album koji ce krajem avgusta doziveti svoja planetarna izdanja.
naravno, u pitanju je sestorka iz Montreala, The Dears.

'... you and I, we've got the same heart'

Murray Lightburn je usao u tridesetu, postao otac i snimio plocu za koju kaze da je nesto najbolje sto su on i njegov bend uradili do sada.

Nova, treca po redu ploca 'Gang Of Losers', snimana je u bitno drugacijim okolnostima nego prethodna sto je u mnogome uticalo na zvuk ovog albuma. Sirova pop ploca sa daleko manje orkestracije nego smo navikli na njihovim prethodnim izdanjima. Murray peva bolje nego ikad, tekstovi su u najboljoj tradiciji ovog benda, a The Smiths uticaji su ostali samo u tragovima.
Ukoliko je, do sada, bilo ko osporavao autenticnost ovog benda posle ove ploce to vise nece biti moguce.

siguran sam da cete pronaci barem jednu pesmu zbog koje cete voleti citav album - ipak su to The Dears.

'Gang Of Losers' je ploca koja ce se slusati i slusati...

The Dears - Whites Only Party (mp3)
The Dears - You and I Are a Gang of Losers (mp3)

... jedan od gostujucih muzicara na ovoj ploci je i ponosni deda William Lightburn, na saksofonu.

Monday, June 26, 2006

Minazo


Merzbow - Minazo Vol. 1
Important records
27 Jun 2006

Merzbow - Track 2 (mp3) (clip)

Nova sekcija

Otvara se nova sekcija na musikoon-u: Band of 2 Weeks u kojoj će biti predstavljani bendovi u kratkim crtama a u trajanju od 2 nedelje. Prvi bend koji će biti predstavljen je francuski OMR

UŽIVAJTE!

Friday, June 23, 2006

Ako ste u ...







...Beogradu pogledajte Memoare jedne gejše u Akademiji 28
...New York-u pogledajte Wassup Rockers u First Look Studios
...Kod kuće ohladite lubenicu, zavalite se u fotelju, vratite se bar za trenutak u 96tu i poslušajte

Darkwood Dub - Kolotečina (mp3)

William Blake


Bonnie 'Prince' Billy - Cursed Sleep Ep
Drag City
4 Jul 2006

Bonnie 'Prince' Billy - Cursed Sleep (mp3)


Wednesday, June 21, 2006

smokey voice


... eto, kao sto smo najavljivali Carolina Hurricanes, su po prvi put u klupskoj istoriji osvojili Stanley Cup. Dosta tesko, ali ipak zasluzeno...
Kapiten Rod Brind'Amour je podigao pobednicki pehar i na najlepsi nacin krunisao svoju sesnaest godina dugu NHL karijeru.
Poput mnogih u Severnoj Karolini i lokalna diskografska kuca Merge Records, je svoje dnevne aktivnosti svela na minimum, razlog je naravno hokej.

Ipak, nekoliko novih izdanja je spremno.


Medju njima je i novi album za jednu od zvezda ove diskografske kuce, decka iz Oregona, koji se predstavlja kao M. Ward.


Da to je onaj momak, za koga je Conor Oberst rekao da bi bio idealan americki predsednik. Njegov peti po redu album "Post-War' je prva ploca na kojoj ne svira sam, vec sa bendom koji ga inace prati na turnejama. Ploca govori o traumama, izazvanim ratnim sukobima, i direktno je inspirisana delima Hemingwaya i Vonneguta.

Mozda nesto brzi ritam, nego na njegovim prethodnim izdanjima, ali i dalje kucna produkcija, kroz koju njegov impresivan vokal izbija u prvi plan.

Pravi biser na ovoj ploci je njegov visegodisnji koncertni hit, obrada pesme 'To Go Home', Daniel Johnstona, u kojoj se kao gost na vokalu pojavljuje kanadska folk diva Neko Case.

M. Ward - To Go Home (mp3)

Datum izlaska albuma je 22. Avgust, a izdavac vec pomenuti Merge Rec.


covek, koji je proslog proleca svirao u komsiluku, na instrumentima lokalnih muzicara, obecao je da ce ponovo doci, mozda prilika da ga vidimo i kod nas...

Monday, June 19, 2006

summer smash


ona nikako nije devojka iz komsiluka...
ima dvadeset i jednu godinu, dolazi iz Londona i zove se Lily Allen.
kcer britanskog komicara Keith Allena, koji je od samog pocetka bio njena najveca podrska, za veoma kratko vreme je postala miljenica bloggera diljem planete. njenu MySpace stranicu, posecuju hiljade fanova dnevno. nekako, svi pronalaze ponesto zanimljivo, frajeri na njenim fotkama, a devojke u njenim pesmama, i britkim komentarima...

stas i stav.

ona je pravo osvezenje na britanskoj muzickoj sceni. njena muzika je pop, sa reggae/ska uticajima. pesme su mracne, ali i zabavne. tekstovi iskreni, ostri i duhoviti.

njen debitanstki singl, 'LDN', koji je krajem aprila, objavljen na 7'' vinilu u ogranicenom tirazu od svega 500 primeraka, danas vredi gotovo £100.

svoj prvi koncert imala je pre nesto vise od mesec dana, a premijerni TV nastup, prethodnog vikenda.

prvi pravi single 'Smile' pojavice se 3. jula, a #1 pozicija na top listama je zagarantovana.

Lily Allen - Smile (mp3)



prica se da u najposecenijoj prodavnici zenske odece u centru srpske prestonice, vise nema zelenih kosulja na kopcanje do pola, poput one koju nosi Lily Allen na jednoj od fotografija... hype je nezaustavljiv.

debitanstki album 'Allright Still', 17.jula, objavice diskografska kuca Parlophone.

Mike Skinner je dobio konkurenciju...



Monday, June 12, 2006

Matzo Ball Soup


slusajuci WOXY radio, imate priliku da se upoznate sa dosta mladih i nadasve zanimljivih bendova. jedan od mnogih koje sam prvi put cuo, slusajuci ovaj radio, dolazi iz Illinoisa, i zove se Headlights.

kako dolaze iz malog mesta, ovaj trio je vec imao prilike da svira zajedno, ali u nekim drugim lokalnim bendovima. cuveni po tome, sto su sami uspesno organizovali turneju po citavoj Americi, na konto samizdat singla sa cetiri pesme, snimljenog u dnevnoj sobi jednog od clanova benda. nastupi nisu prosli nezapazeno, diskografska kuca Polyvinyl Records, ponudila im je ugovor koji nisu mogli da odbiju. krajem prosle godine, singl je reizdat, i sve veci broj ljudi imao je prilike da cuje njihove pesme.

njihova muzika je osnovi pop. bucne gitare sa gomilom efekata, synth koji vas vodi od pocetka do kraja i predivni musko/zenski vokali.

svaki slobodan dan, koristili su za snimanje novih pesama, koje su spontano nastajale tokom turneja. prva velika ploca je spremna.

Headlights - Put Us Back Together Right (mp3)

album 'Kill Them With Kindness', pojavice se 22. avgusta, na etiketi Polyvinyl Record.

Friday, June 09, 2006

Junior Boys - So This Is Goodbye

Junior Boys - So This Is Goodbye
Avgust 2006
Domino

Junior Boys - In The Morning(mp3)
Junior Boys - So This Is Goodbye(mp3)


hot.


pocinje svetsko prvenstvo u fudbalu. Brazil je apsolutni favorit. imaju tim koji je mozda najjaci u njihovoj istoriji. ali, da li je to dovoljno...

Cansei de Ser Sexy je bend iz Brazila. Pet teenagerki iz Sao Paola, koje su nezadovolne nocnim zivotom u ovom gradu(?), naprasno odlucile da naprave bend. Iako nisu imale nikakvo muzicko iskustvo, verovale su da je to izvodljivo. Osnova su bili stari deciji synthisaizer, plesni ritam i njihovi vokali. Nedugo zatim, dosle su gitare, plus nesto stariji drugar za bubnjevima. Nesporan talenat i uveliko hvaljeni zivi nastupi, doveli su ih do bubnjara sa iskustvom, koji na sebe preuzima odgovornost za produkciju debitantske ploce. On je uspeo da kultivise njihov zvuk, i adolescentsko ponasanje svede u granice pristojnosti, barem u studiju.
Rezultat je prilicno cist debitantski album, bez preteranih studijskih dorada.
A, pesme, hit do hita.

idealno zagrevanje za poslednje vece, ovogodisnjeg EXITa.

Cansei de Ser Sexy - Let's Make Love and Listen to Death From Above (mp3)

Cansei de Ser Sexy bice prvi brazilski bend na etiketi Sub Pop, a istoimena debitantska ploca, pojavice se 11. jula.

Tuesday, June 06, 2006

Seth Cohen's Backyard


recimo da je zanimljiv omot ploce, dovoljan razlog da pozelite cuti sta je unutra.
takav je slucaj sa The Little Ones. Njihovo debitantsko izdanje 'Sing Song' EP, ima sjajan omot, ali ni ono unutra, nije nista manje zanimljivo.

Ovaj kvartet iz Los Angelesa, svoj zvuk, nalazi na putanji koju je Brian Wilson dosta davno iscrtao. Naglaseni ritmovi i sjajne pop melodije, u modernim aranzmanima, koje vas teraju da ih iznova i iznova preslusavate.

Band to watch.

The Little Ones - Lovers Who Uncover (mp3)

... autor omota je Jesse LeDoux, bivsi asistent umetnickog direktora diskografske kuce Sub Pop, koji iza sebe ima i nekoliko sjajnih omota ploca, medju kojima je 'Chutes Too Narrow', sastava The Shins. Svaka slicnost je namerna.

Friday, June 02, 2006

go 'canes


svega dan nakon pocetka finalne serije Stanley Cupa, u kojoj ce Carolina Hurricanes, verovatno osvojiti sampionski prsten, njihov veliki fun Mac McCaughan, sa svojim sastavom Portastatic, objavice novu plocu.
U pitanju je soundtrack za film 'Who Loves the Sun', prvi u karijeri mladog kanadskog reditelja Matt Bissonnettea.
Inspiraciju je za snimanje ovakve ploce, Mac McCaughan, navodno je pronasao u radovima, poznatih kompozitora filmske muzike Henry Mancinija, Ry Coodera, i dr.

Ploca je instrumentalna, i pretezno gitarska.

'Who Loves the Sun', pojavice se 06. juna, na etiketi Merge Rec.

Portastatic - Lively Chase (mp3)

... u toku je licitiranje, oko naslova novog studijskog albuma za sastav Portastatic, koji bi se trebao pojaviti do kraja godine. Posle 'I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass', od Yo La Tengo, svasta je moguce.